صادرات زعفران ایران به اوکراین
[animate animation=”bounceInLeft” duration=”3″]
زعفران گیاهی است از تیره زنبقیان که دارای خواص دارویی است و از آن برای خوشطعم و رنگ کردن غذاها در ایران استفاده میشود. این گیاه در شهرهای مختلف ایران تولید میشود و یکی از محصولات صادراتی کشور است.
زعفران در ابتدا ویژه استان خراسان رضوی و استان خراسان جنوبی بود، اما بعدها در دیگر جاهای ایران نیز کشت شد. اگر بخواهیم بهترین جای ایران برای زعفران را بشناسیم، باید در بین شهرهای استان خراسان جستوجو کنیم؛ چون مرغوبترین نوع زعفران از ابتدا مربوط به این منطقه بوده است. این منطقه سابقه بسیار زیادی در کشت زعفران دارد و برند زعفران به نام یکی از این شهرها رقم خورده است.
[/animate]
[animate animation=”wobble” duration=”3″]
[images cols=”six” lightbox=”true”]
[image link=”8531″ image=”8531″]
[image link=”8530″ image=”8530″]
[image link=”8529″ image=”8529″]
[image link=”8528″ image=”8528″]
[image link=”8527″ image=”8527″]
[image link=”8526″ image=”8526″]
[/images]
[/animate]
زعفران گیاهی است چند ساله که تا ارتفاع ۳۰ سانتیمتری نیز رشد میکند. گیاه زعفران دارای گلهای بنفش با شش گلبرگ است. گلهای زعفران سه پرچم و یک مادگی منتهی به کلاله سه شاخه به رنگ قرمز دارند که قسمت مورد استفاده این گیاه انتهای خامه و کلاله سه شاخه است که با نام زعفران معروف است و دارای رنگ و بوی معطر است. زعفران گیاهی است که به دلیل ارزش فراوان به طلای سرخ لقب گرفته و درآمد اصلی مردم در شهرهای خراسان است.
زعفران گیاهی است که در شرایط زیستی سخت قابلیت رشد دارد. این گیاه تنها در اول آبان به آب نیاز دارد و تا اول بهار باران و برف برایش کفایت میکند. زعفران گیاهی است که از نظر حملونقل نیز هزینه خاصی را دربر ندارد و بهصرفه است. این گیاه دارای خاصیت غذایی و مصرف دارویی است و به دلیل کشت محدود در ایران بسیار مورد توجه است. کشت این گیاه شغل اکثر مردم منطقه خراسان است و نقش ویژهای در زندگی مردم شمال شرق ایران دارد. زعفران دارای خواص دارویی است و مهمترین ویژگی آن را شادیآوری آن دانستهاند که دارویی در مقابل افسردگی محسوب شده و بهعنوان یک داروی طبیعی و گیاهی تسکیندهنده اعصاب مورد استفاده قرار میگیرد.
[animate animation=”tada” duration=”3″]
[list icon=”momizat-icon-reply” icon_color=”#ffffff” icon_color_hover=”#ffffff” icon_bg=”square” icon_bg_color=”#8224e3″ icon_bg_hover=”#8224e3″ ]ایران بزرگترین تولید کننده زعفران دنیاست و حدود ۹۰ درصد تولید این محصول را در اختیار دارد.,بزرگترین خریداران زعفران ایران، امارات متحده عربی، اسپانیا و .. هستند.,ایران زعفران را به ۵ قاره و ۴۷ کشور جهان با بسته بندی از دو دهم گرم تا حداکثر بسته بندی یک کیلویی با برند ثبت شده و با استاندارد ۲۵۹/ ۱ و ایزو ۳۶۳۲ اروپا صادر میکند.,ایران در سال ۱۳۹۶، ۲۱۸ تن و ۷۳۷ کیلو و ارزش دلاری ۳۰۹ میلیون و ۵۱۷ هزار و ۶۴۳ دلار و ضمناً مقداری بصورت چمدانی از کشور صادر میگردد که حدود ۱۰ تن میتواند باشد.,مشکلات توسعه صادرات زعفران در ایران شامل: عدم ثبات قیمت زعفران- نوسانات شدید قیمت ارز – فقدان سیستم بانکی جهت معاملات و صدور بخشنامه هیات دولت جهت تحویل ارز صادراتی و…[/list]
[/animate]
سابقه کشت زعفران در ایران به عهد باستان میرسد. سپس از ایران به یونان و روم نیز برده شد. در دوره پارتها زعفران ایران به روم صادر میشد و بعدها در دوره مغول زعفران ایران به چین صادر شد و چین نیز از جمله مشتریان زعفران در ایران شد. گفته شده در دوره ساسانیان زعفران در قم نیز رایج شد. در دوره اسلامی زعفران به کشورهای عربی نیز برده شد و کشورهای اطراف مدیترانه نیز با طریقه کشت آن آشنا شدند.
در ابتدا ایران بهعنوان تنها صادرکننده زعفران دنیا بود، اما در سالهای اخیر کشورهای دیگری نیز وارد تجارت زعفران شدند. در عصر جدید اسپانیا بهعنوان رقیبی برای ایران مطرح و یکی از صادرکنندگان زعفران محسوب میشود. امارات نیز بدون کشت زعفران به یکی از صادرکنندگان زعفران تبدیل شده است. علاوه بر این بسیاری از کشورها مثل افغانستان، هند و… در زمینه تجارت زعفران فعال شدهاند.